⇲Istoric

Categorii
Categoria: Despre sare

De-a lungul timpului, sarea a fost folosita ca agent de conservare a alimentelor, de aromare a mancarurilor, in prepararea lutului pentru ceramica, in diverse ritualuri religioase, dar si ca remediu pentru tratarea multor afectiuni. Ea a servit drept moneda in multe epoci istorice, si multe razboaie s-au declansat pornind tocmai de la cucerirea drumurilor si caravanelor sarii care traversau lumea de la un capat la altul. In China, pe la 2700 i.Hr. se cunosteau peste 40 de tipuri de sare.

Existenta umana nu se poate imagina fara banala sare. Sarea poate fi un simbol al vietii, pentru ca multe din functiile fiziologice de baza ale organismului depind de echilibrul intre sare si lichidele din organism. „Sarea are ceva sfant in ea, ea se gaseste atat in lacrimile noastre cat si in apa oceanelor”, spunea Khalil Gibran.

Clorura de sodiu (NaCl) numita si sare gema este una din cele mai raspandite substante din natura, fiind, psihic, absolut necesara pentru viata umana. In primele timpuri, oamenii au cunoscut sarea ramasa pe malurile lacurilor in vreme de seceta, ori vara pe tarmul marii. Mai tarziu sarea a fost descoperita in aglomerarile saline. Un bulgare de sare este format dintr-o ingramadire de cristale mari si transparente, ce au uneori o nuanta verzuie vanata.

Fenicienii au fost primii negutatori care aprovizionau cu sare popoarele ce locuiau in jurul Marii Mediterane. Egiptenii pretuiau atat gustul sarii cat si insusirea de a conserva resturile corpului omenesc. Ei foloseau sarea la imbalsamarea mortilor al caror corp il depuneau mai intai, vreme de mai multe zile intr-o baie de sare. Importanta sarii a fost recunoscuta de romani care au numit-o ,,harul pamantului’. Invatatul Pliniu cel Batran vorbeste in lucrarile sale de felul cum obtinea sarea din apa marii prin evaporare. Soldatii romani primeau in fiecare luna pe langa o suma de bani si cate un saculet cu sare. De aici deriva cuvantul salarium care cu timpul si-a schimbat sensul. Triburile de indieni din America de Nord cunosteau cu mult inainte de venirea europenilor procedeul de extragere a sarii din apa lacurilor, prin evaporare.  Africa este un continent care poseda putine zacaminte de sare. La unele triburi din Africa pentru o strachina de sare se obtineau doua de grau iar la unele triburi din Etiopia printre lucrurile de pret care figurau pe lista de zestre erau mentionate si cateva oale cu sare.