Extruderul pentru furaje a apărut relativ recent (acum aproximativ 60 de ani), dar s-a stabilit deja ca un dispozitiv eficient pentru producerea de furaje de înaltă calitate pentru animalele de fermă. Extrudarea este un proces fizico-chimic complex, în timpul căruia materia primă este topită și „stoarsă” prin găuri speciale – matrițe.
Întregul proces durează aproximativ 30 de secunde, în această scurtă perioadă de timp au loc mai multe procese simultan: stoarcerea cerealelor cu ajutorul melcilor speciale, un salt de temperatură datorită presiunii ridicate și, în final, o explozie și o creștere a volumului ca un rezultat al umiditatii care se află în boabe. La ieșirea din extruder avem produsul finit sub formă de bețe de cereale aerate cu un conținut scăzut de umiditate.
Boabele obișnuite au un conținut ridicat de umiditate și, după cum știți, umezeala este cel mai bun mediu pentru dezvoltarea microbilor patogeni și a mucegaiului. Substanțele toxice rezultate în urma acestor procese sunt foarte periculoase pentru animale, în special pentru animalele tinere.În timpul prelucrării pe un extruder pentru furaje, temperatura produsului original atinge 180 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că în acest moment toate bacteriile posibile și microorganismele dăunătoare conținute în cereale. Și un procent redus de umiditate asigură siguranța unui astfel de furaj compus pentru o perioadă lungă de timp (până la 4 luni). Extruderul de cereale poate fi folosit chiar și pentru dezinfectarea și prepararea furajelor din cereale sau mucegai rău.
În timpul prelucrării pe extruderul de alimentare, proprietățile chimice ale produsului se schimbă și în mai multe direcții simultan:
– Fibra este convertită dintr-un produs grosier care este slab absorbit în zaharuri secundare „ușoare” pentru digestie.
– Amidonul se descompune în zaharuri și dextrine.
– Există modificări ale proteinelor, în timp ce aminoacizii rămân intacti, iar proteina în sine este mai bine absorbită.
– Pereții celulelor adipoase sunt distruse, în timp ce tocoferolul și lecitina benefice rămân intacte.
Astfel, nutrienții sunt absorbiți mai rapid și mai eficient: în loc de 35% standard, digestibilitatea grâului ajunge la aproape 95%. Utilizarea furajelor extrudate vă permite să reduceți costurile materiilor prime și să obțineți rezultate excelente.
1. Oferă un câștig mediu zilnic la bovine de până la 2 kg.
2. Promovează o creștere a randamentului laptelui cu până la 40%, în timp ce conținutul de grăsime din lapte nu scade, ci crește.
3. Datorită utilizării unui extrudant, rata de supraviețuire a animalelor tinere crește la 95%
4. Hrana obținută cu ajutorul extruderului are calități ridicate de gust și aromă, datorită cărora este bine consumată de animale.
Ce constituenți sunt utilizați cel mai frecvent pentru a produce furaje extrudate?
1. Orzul. Ponderea sa în furaje extrudate variază de la 20% la 50%. Are caracteristici gustative excelente și este bine absorbit de purcei.
2. Grâul din compoziția extrudanților este de 20-45%. Acest produs are un conținut ridicat de energie, dar scăzut în fibre. Dacă furajele extrudate conțin mult grâu, atunci ar trebui adăugate mai multe alimente care conțin fibre (făină, lucernă uscată, tărâțe)
3. Porumbul are un conținut ridicat de carbohidrați și fibre, este bine absorbit, conținutul său poate varia de la 10 la 45%.
4. Mazărea este bogată în aminoacizi, proteine și carbohidrați ușor digerabili. Conținutul său în furaje extrudate variază de la 10 la 30%. Mazărea este bună pentru hrănirea purceilor nou-născuți ca înlocuitor pentru hrana animalelor.
5. Făina de iarbă (fân tocat) oferă vitamine de hrănit. În procesul de extrudare, aproape 95% din substanțele nutritive sunt reținute datorită zaharificării. Conținutul de verde strălucitor în extrudanții de alimentare poate fi de la 5 la 20%.